Modelovereenkomst verlengd tot eind 2029
Sinds 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de regels rondom schijnzelfstandigheid strenger handhaven, maar boetes blijven in het eerste jaar nog uit. Werkgevers die zzp’ers inzetten voor werk dat eigenlijk in loondienst moet worden uitgevoerd – zoals eigen rijders in de transportsector – riskeren wel een naheffing van sociale premies.
De modelovereenkomst voor het goederenvervoer, waarmee opdrachtgevers vrijwaring krijgen van loonheffingen, wordt verlengd tot eind 2029. Dit biedt zzp’ers en hun opdrachtgevers tijdelijk meer zekerheid.
Strengere handhaving, maar met overgangsjaar
Hoewel boetes het eerste jaar uitblijven, benadrukt de Belastingdienst dat dit geen vrijbrief is om de regels te negeren. Werkgevers die zich niet aan de wet houden, kunnen rekenen op een naheffing, wat vaak een veel hoger bedrag is dan de boete die anders opgelegd zou worden.
Het overgangsjaar van 2025 biedt werkgevers en zelfstandigen de mogelijkheid om hun werkwijze aan te passen. Alleen bij kwaadwillendheid worden direct sancties opgelegd.
Wat betekent dit voor zzp’ers in de transportsector?
Voor zzp’ers in het beroepsgoederenvervoer, die vaak werken met een eigen vrachtwagen, was er veel onzekerheid door het aflopen van de huidige modelovereenkomst in 2025. Dankzij de verlenging van deze overeenkomst tot en met 31 december 2029 kunnen opdrachtgevers blijven vertrouwen op de afspraken zoals vastgelegd in deze overeenkomsten.
Volgens TLN, belangenbehartiger van de transportsector, was deze verlenging cruciaal. “De onzekerheid zorgde ervoor dat opdrachtgevers huiverig werden om zzp’ers in te zetten. Dat had grote gevolgen kunnen hebben voor zelfstandigen die fors hebben geïnvesteerd in materieel en vergunningen,” aldus Saskia Kraaijenoord, Beleidsadviseur arbeidsmarkt bij TLN.
Tijdelijk rust, maar de regels blijven streng
De verlenging van de modelovereenkomst en het uitstellen van boetes bieden tijdelijk verlichting, maar lossen de onderliggende onzekerheid niet op. De Belastingdienst blijft de markt nauwgezet volgen en stelt dat evidente gevallen van schijnzelfstandigheid direct moeten worden opgelost.
Meer weten? Lees het volledige artikel op NT.nl.