Nieuwe voorzitter!

Bert Weever is de nieuwe voorzitter van de IC Kampen
Bert Weever is de nieuwe voorzitter van de IC Kampen Foto: Alex de Jong

Bert Weever nieuwe voorzitter IC Kampen: ‘Ondernemers samen één stem richting bestuur en politiek’

(door Alex de Jong @ Attest Communicatie)

KAMPEN – Hij had zijn partner Conny nog zo beloofd wat minder te gaan doen, maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Bert Weever (61) werd onlangs verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Industriële Club (IC) Kampen.

Daarmee neemt hij het stokje over van Hans Both, die ruim twaalf jaar lang het boegbeeld van deze ondernemersvereniging was. ‘Er ligt veel op ons bordje’, vertelt Bert, die vooral een verbinder wil zijn, en namens alle ondernemers wil spreken. ‘Nu nog worden de ondernemersbelangen nog erg versnipperd behartigd door diverse verenigingen. Ik hoop te bewerkstelligen dat we als één spreekbuis richting gemeente kunnen optreden. ’Ondernemers die samen optrekken, samen hun belangen kenbaar maken en verdedigen bij de overheid; de noodzaak hiervan is al diverse malen uit verschillende monden door Ondernemen in Kampen opgetekend. Ook werd al eens gesproken over het fuseren van bestaande verenigingen, maar dat is volgens Bert helemaal niet nodig.

‘Het is prima als een fusie er ooit van komt, maar dat hoeft wat mij betreft niet. Samen optrekken is voldoende.’ Bert begrijpt als geen ander dat iedere vereniging een eigen structuur en cultuur heeft en daaraan vast wil houden. ‘Maar we moeten ons wel als één stem richting de politiek profileren.’ De nieuwe IC-voorzitter hoopt, juist ook vanwege zijn bestuurlijke ervaring én zijn immense netwerk, samen met de betrokken verenigingen en ondernemers, het verschil te kunnen maken.

Gebrek aan industrieterrein 

Een van de actuele onderwerpen die hij graag onder de aandacht brengt, is het tekort aan bedrijfsterreinen. ‘Dat is aan de IJsselmuider kant al jaren een ramp en ook in Kampen inmiddels een groot probleem. Ja, er loopt een onderzoek omtrent uitbreiding van het bedrijventerrein Zuiderzeehaven, maar de ontwikkelingen gaan te langzaam’, stelt hij. ‘Als het al komt…’ Eigenlijk is er volgens Bert al veel te laat gestart met een dergelijk onderzoek. Net als dat er ‘pas nu’ wordt gekeken naar een mogelijk bedrijventerrein aan de andere kant van de N50. Ook dat had al jaren eerder moeten worden gestart. ‘Vergeet niet: als je de grond weet aan te kopen, én een oplossing voor het stikstofprobleem hebt gevonden, dan zal het op zijn vroegst nog acht jaar duren voordat er ook maar één vierkante meter van kan worden uitgegeven. Want zo werkt het nu eenmaal in Nederland. Ook zal het, indachtig met de trend van vandaag, nog eens allemaal duurzaam moeten.’

Om meer bedrijventerrein op de politieke agenda te krijgen, is een ‘sterke lobby’ nodig. ‘Het begint ermee dat je bij de politiek tussen de oren krijgt dat dit belangrijk is. Die lobby is een belangrijke taak van de ondernemersclubs gezamenlijk.’ Het is iets waar men naar zijn zeggen ‘te weinig mee bezig is geweest’. ‘Daarom ook moest het bestuur van de IC worden versterkt. ‘Want iedereen had de afgelopen jaren goede bedoelingen, maar je hebt als vereniging nu eenmaal maar een bepaalde kracht en capaciteit om dingen te doen. Daarom ook is samenwerken onderling van groot belang. Om samen zaken op te pakken die anders blijven liggen.’ Gebeurt er niets, dan zal Kampen werkgelegenheid gaan verliezen, zo voorspelt hij. ‘Kijk naar Schotte, die inmiddels naar Ens is verhuisd… En wat als bestaande bedrijven nog een klapper willen maken en dat niet kunnen? Die gaan dan wellicht ook naar een andere gemeente.’

Banen

Hij constateert dat er nu nog veel bedrijven bijbouwen ‘maar wat als zij straks niet meer verder kunnen groeien?’ ‘We moeten nu al koersen op uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst. Het zit in IJsselmuiden en Kampen ramvol. Inbreiden is ook lastig en biedt maar zeer beperkt soelaas. Er is ruimte nodig. Voor de natuurlijke groei, maar ook omdat de maakindustrie weer terugkomt naar Nederland. En vergeet niet: ook circulariteit en energietransitie vereist meer ruimte. Wil je een wagenpark elektrificeren, dan heb je laadstations nodig’, stelt hij.

‘De economie van onze gemeente valt of staat met goede, brede werkgelegenheid. Zonder ruimte wordt dat in de toekomst steeds lastiger.’ Hoewel hij zich als geen ander realiseert dat ‘de politieke besluitvorming lang duurt’, ziet hij voor zichzelf hier een belangrijke rol weggelegd in het lobbyen om een visie op het netvlies van de politiek te krijgen. ‘Je moet een duidelijke toekomstvisie hebben.’ Als voorbeeld haalt hij de woningbouw in het Reevediep aan. ‘Wij, diverse politieke partijen en de VVD, waar ik mij jarenlang – onder meer als raadslid – voor heb ingezet, hebben altijd voor woningbouw in dat gebied gestemd. Dat besluit van meer dan tien jaar geleden, zorgt er nu voor dat Kampen nog steeds kan bouwen en dus kan groeien; ondanks de maximale weerstand die er toen was.’ Maar: een groeiende bevolking vereist ook meer plek voor bedrijven. ‘Tenzij we van Kampen een slaapstad vol forenzen willen maken…’

Infrastructuur aanpakken

De energietransitie raakt iedereen, stelt Bert Weever. Juist daarom pleit hij voor het verbeteren van de infrastructuur op de bestaande bedrijventerreinen. ‘Dan heb ik het over kabels, elektriciteit. Netaansluitingen vormen daar meer en meer een probleem. Dat komt omdat de elektrificatie toeneemt. Iedereen legt zonnepanelen op het dak. Bussen, personenauto’s en vrachtwagens worden meer en meer elektrisch, dus de behoefte aan stroom neemt gigantisch toe. De huidige infrastructuur is daar niet op toegespitst. Oplossingen hiervoor moet je vooral collectief aanpakken. Dus moeten bestaande industrieterreinen, met ieder hun eigen parkmanagement, de handen ineenslaan en lobbyen voor de noodzakelijke verbeteringen en aanpassingen.’ Dat heeft ook nog eens als voordeel dat er gezamenlijk kan worden aanbesteed en kosten kunnen worden bespaard, zo denkt hij.

Diverse functies

Bert Weever is, naast (nieuwe) voorzitter van de IC Kampen, ook alweer bijna tien jaar voorzitter van de lokale kringloop (‘een sociaal bedrijf, daar heb ik het voor gedaan. Natuurlijk moet er ook geld verdiend worden, maar dat komt pas op de tweede of de derde plaats’); daarvoor zat hij acht jaar in de gemeenteraad voor de VVD (‘inclusief allerhande commissiewerk en bestuursfuncties binnen de  lokale VVD; later ook een tijdje als voorzitter’); tevens is hij de (tijdelijke) vice-voorzitter Bouwend Nederland afdeling Zwolle (‘maar daar stop ik mee, want ik heb geen directe connectie met de bouw meer, want ik heb geen aandelen meer in Weever Bouw, dus dat is wel mooi geweest’). Daarnaast is hij nog actief binnen de regionale ‘human capital agenda’. Over dat laatste zegt hij: ‘Ik vind het heel belangrijk dat mensen al werkend opgeleid worden. Met de human capital agenda kun je iemand heel gericht opleiden en versterk je zo je eigen organisatie. Maar liefst 21 gemeenten uit de Regio Zwolle hebben hiervoor geld in de pot gedaan. Met ‘Upgrade yourself’ kun je bijscholen in theorie en praktijk. Een en ander allemaal heel laagdrempelig toepasbaar; een goede zaak!’ ‘Daarnaast ben ik alweer sinds een tijdje voorzitter van Parkmanagement Zuiderzeehaven, de vereniging die het parkmanagement op de Zuiderzeehaven regelt. Vanuit die hoedanigheid ben ik ook heel actief voor de verbreding van de Kornwerderzandsluis bezig geweest’, vertelt hij. Een ieder begrijpt: ‘Vanuit al die functies spreek ik een hele hoop mensen.’

https://www.brugnieuws.nl/nieuws/algemeen/281840/bert-weever-nieuwe-voorzitter-ic-kampen-ondernemers-samen-een

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *